Image

Sancționarea cu amendă a proprietarului monumentului istoric ”Gara Mărășești”, cod LMI VN-II-m-B-06518

Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA – Sucursala Regională Galați, proprietarul monumentului istoric cod LMI VN-II-m-B-06518 – ”Gara Mărășești”, situat în orașul Mărășești, str. Doinei, nr. 1, județul Vrancea a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 4.000 de lei de către agenții constatatori din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea pentru nerespectarea obligațiilor privind efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric, prevăzute în art. 36, lit. b) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Astfel, în luna decembrie 2015, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Vrancea au efectuat un control în vederea constatării stării de conservare a monumentului istoric ”Gara Mărășești”. Urmare a controlului efectuat, s-a constatat că monumentul istoric se află într-o stare de degradare avansată, cauzată de neefectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere, proprietarul fiind sancționat contravențional cu avertisment. De asemenea, cu această ocazie s-a dispus ca, în termen de 90 de zile, proprietarul să transmită Direcției Județene pentru Cultură Vrancea documentația tehnică necesară obținerii avizului specific Legii nr. 422/2001 pentru lucrări de conservare, consolidare și restaurare/reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric. La data sancționării cu avertisment, proprietarul monumentului istoric a comunicat Direcției Județene pentru Cultură Vrancea demararea procedurii de achiziție a lucrărilor de reparații la monumentul istoric ”Gara Mărășești”, procedură anulată ulterior în cursul anului 2016.

De asemenea, CFR SA a comunicat în lunile februarie și iunie 2017 faptul că reabilitarea și modernizarea monumentului istoric ”Gara Mărășești” au fost incluse în programul companiei de modernizare a stațiilor de căi ferate până în anul 2018.

În luna iunie 2017, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Vrancea au efectuat un nou control la monumentul istoric ”Gara Mărășești”, constatându-se că nu a fost luată nici o măsură concretă de remediere a stării de degradare avansată a monumentului istoric.

Drept urmare, în data de 14 iunie 2017, având în vedere nerespectarea de către proprietar a obligațiilor privind efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric, prevăzute în art. 36, lit. b din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, s-a dispus sancționarea cu amendă contravențională în valoare de 4.000 de lei, conform prevederilor art. 55, alin.1, lit. b și alin. 2 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Pe această cale, amintim că, în calitate de proprietar al monumentului istoric ”Gara Odobești”, cod LMI VN-II-m-B-06530, Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA – Sucursala Regională Galați a fost amendată de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și în anul 2016 cu amendă în valoare de 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, sancțiune împotriva căreia proprietarul a depus plângere contravențională, aflată în prezent pe rolul instanțelor de judecată.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s