Image

Zilele Culturii Nationale, 14-16 ianuarie

În perioada 14-16 ianuarie 2017, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia” și A.P.O.R Vrancea au organizat ”Zilele Culturii Naționale”. Evenimentul, la care și-au adus contribuția Primăria Comunei Soveja, Fundația ”Collavini Art” și Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu”, Focșani s-a desfășurat, în acest an, sub semnul identității naționale, majoritatea momentelor de pe parcursul celor trei zile fiind dedicate tradițiilor populare din Munții Vrancei.

Ansamblul Folcloric ”Tara Vrancei”

”Zilele Culturii Naționale” au debutat, sâmbătă, 14 ianuarie 2017, cu spectacolul folcloric ”Zestrea Neamului Meu” susținut la Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” de către Ansamblul folcloric ”Țara Vrancei”. A fost un moment artistic vibrant, un spectacol minunat în care dansatorii ansamblului au debordat de energie și talent, acompaniați de o orchestră minunată. În ceea ce o privește pe Maria Murgoci, trebuie punctat faptul că interpretarea ”Baladei Miorița” a impresionat profund pe toți cei prezenți în sală.Ziua de duminică,15 ianuarie 2017, a fost dedicată aniversării a 167 ani de la nașterea poetului național. La orele 11:00, în Piațeta Teatrului, a avut loc un moment aniversar. Din păcate, deși evenimentul a fost mediatizat, doar câțiva focșăneni au venit să aducă omagiul lor poetului Mihai Eminescu. Tot dumi15 ianuarie 2017 - moment aniversar Mihai Eminescu, Focsani, Piateta Teatruluinică, începând cu orele 17:00, în sala de spectacole a Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” a avut loc un moment de evocare muzical-poetică intitulat ”Eminescu unicul”. Deși, inițial, evenimentul era programat să aibă loc în foaierul teatrului, acesta a devenit neîncăpător. Au recitat din opera eminesciană actorii Paula Grosu, George Costin, Adrian Damian, Valentin Cotigă, Cristina Cristian și Sorin Francu, acompaniați fiind de către Marian Bucur la nai și Costin Soare, chitară.


Luni,16 ianuarie 2017, începând de la orele 11:00, la Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a avut loc o nouă ediție a ”Zilei Porților Deschise”. Au trecut pragul instituției primarul municipiului Focșani, domnul Cristi-Valentin Misăilă și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Ionel Cel-Mare, alături de artiștii Maria Murgoci – directorul Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei” și Sorin Francu – directorul Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” și de Teodora Fîntînaru – directorul Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu”. În acest an evenimentul a fost dedicat tradițiilor populare din Vrancea și, pe parcursul câtorva ore, toți cei care au acceptat invitația de a trece pragul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea au putut asista la o șezătoare tradițională ca la Soveja, dar și cum se confecționează măștile tradiționale de la Nereju, într-un workshop susținut de meșterul popular Pavel Lupașcu. Echipa DJC VranceaDe altfel, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a vorbit, cu emoție și entuziasm, de serile de iarnă de la Soveja când, copil fiind, lua parte la astfel de șezători.

Cei care au călcat pragul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea au putut admira și o expoziție de pictură cu teme tradiționale semnată de artistul local Dana Mărăscu. La ora la care vorbim, expoziția este încă deschisă.


Evenimentele dedicate Zilelor Culturii Naționale au continua luni, 16 ianuarie 2017 și la Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, Focșani cu spectacolul muzical, teatral și artistic ”Temei și dăinuire în cultura românească”.  Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul a fost organizat de către A.P.O.R. Vrancea, în colaborare cu Fundația ”Collavini Art” și Liceul de Arte ”Gh. Tattarescu”.

This slideshow requires JavaScript.


Afis eveniment


Revista Presei aici:

Atlas TV: Ediție Specială

Atlas TV: Zilele Culturii Naționale sub semnul identității strămoșești

Agerpres: Zilele Culturii Naționale sub semnul identității strămoșești

Ziarul de Vrancea: Şezătoare ca la Soveja, spectacole artistice şi momente de evocare muzical-poetice, de Zilele Culturii Naţionale

Monitorul de Vrancea: Zilele Culturii Naționale, dedicate tradițiilor folclorice vrâncene

umblat.ro: Zilele Culturii Naționale sub semnul identității strămoșești


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s