Image

Tur de Ciclism ”Mausolee pe bicicletă”

UPDATE: 55 de bicicliști din Vrancea, Galați și chiar București, plini de entuziasm, s-au aliniat la startul turei de ciclism „Mausolee pe bicicletă“, eveniment ce a avut loc sâmbătă, de la Mărășești până la Mausoleul Mărăști. A fost o zi perfectă pentru ciclism, iar organizatorul, Direcția de Cultură Vrancea, s-au gândit la fiecare detaliu pentru ca evenimentul să fie o reușită. Cel mai tânar biciclist a avut doar 16 ani, care a urcat până la Mărăști, iar cel mai în vârstă a avut 56 de ani. Au fost kit-uri cu energizante, fructe, apă pentru toți bicicliștii, astfel încât aceștia să aibă energie pentru a parcurge cei 89 de kilometri dintre Mărășești și Mărăști (tur-retur).


Organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, turul ciclist „Mausolee pe bicicletă“ a reușit să promoveze mausoleele eroilor neamului din Vrancea, ridicate după Primul Război Mondial, și să reconstituie „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. La fiecare mausoleu, Mărășești și Mărăști, custozii au oferit informații despre monumente, dar și despre bătăliile din Primul Război Mondial. La Mărăști, cei aproape 30 de cicliști avansați, care s-au încumetat să urce cu bicicleta până la mausoleu, au aprins lampioane în memoria eroilor care s-au jertifit în urmă cu aproape o sută de ani.

Vă invităm să vizitați mausoleele din Vrancea…pe 2 roți. Aici, în urmă cu 98 ani, au avut loc cele mai dure lupte de pe Frontul de Est din Primul Război Mondial. În cinstea jertfei eroilor căzuți în lupte s-au ridicat patru mausolee. Invitația noastră este aceea de a pedala de la Mausoleul Mărășești la Mausoleul Mărăști. Acestea sunt cele mai importante monumente comemorative ridicate în Sud-Estul Europei.

La linia de plecare s-au aliniat viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga, consilierul local Dragoș Horhocea – care s-au oprit la Panciu, precum și şeful Biroului vamal de interior Vrancea, Robert Roşculeţ, viceprimarul Odobeştiului, Florin Vetrescu, directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu, care au urcat până la Mărăști, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai partenerilor, Meli’s şi VeloPower, care au susţinut logistic acest eveniment.

La Statuia Eroilor din Panciu, unde a fost prima oprire, cicliștii au fost primiți de primarul Iulian Nica, care le-a înmânat diplome de participare celor care au ales traseul pentru începători. A urmat urcarea până la Mărăști, cu o oprire la Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu, Străoane, pentru hidratare. De aici, cursa a mers fără oprire până la Mărăști, unde panta de 10% i-a răsfirat pe cicliști, iar unii dintre ei au ales să urce pe jos câteva sute de metri. Primarul din Răcoasa, Vladimir Păun, i-a primit pe cicliști la Mausoleul din Mărăști și le-a oferit fructe și apă pentru hidratare. A fost cea mai lungă pauză, în care custodele Mausoleului le-a oferit informații despre monument, despre bătăliile din 1917 și jertfa soldaților români. Au fost aprinse lampioane în cinstea eroilor și înmânate diplome cicliștilor. Returul a fost mai ușor, cu excepția urcării de la Valea Câmpului, unde câțiva cicliști au preferat mașina de asistență pentru câteva sute de metri. Materialele de promovare ale acestui traseu au fost realizate de Caspro, DaShop și Tricotton Junior Panciu. Muzeul Vrancei a oferit acces gratuit în mausoleele Mărășești și Mărăști, iar IPJ Vrancea, prin poliţiştii de la Biroul Rutier, au oferit sprijin în derularea evenimentului.

Alături de mașina de poliție rutieră, care a deschis drumul cicliștilor, s-a aflat și un echipaj de la Jandarmerie, care s-a asigurat că nu sunt incidente. Acţiunea organizată de Direcţia de Cultură a fost sprijinită de Consiliul Județean Vrancea. Sponsorul principal al evenimentului a fost Premium Porc, iar parteneri media Monitorul de Vrancea și Atlas TV.

Detalii personale despre acest eveniment aici!

Când? Pe 19 septembrie, când în toată Europa se marchează Ziua Europeană a Patrimoniului!

Cum? Deoarece cea mai importantă comunitate de iubitori ai ciclismului este la Focșani, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea va pune la dispoziție o mașină cu care se vor transporta bicicletele de la Mausoleul Focșani (punctul de întâlnire) până la Mausoleul Mărășești (punctul de start).

Unde? Această tură de ciclism care își propune să pună în valoare şi să promoveze patrimoniul din Vrancea este organizată pe două niveluri: nivel începători și nivel avansați.

Începătorii sunt ”provocați” la un traseu care pleacă de la Mausoleul Mărășești și ajunge, după o urcare de 10 km pe drumul judetean 204E (Haret-Panciu), la Statuia Eroilor din Panciu. Aici se face o pauză de hidratare după care grupul de începători se poate întoarce la Focșani.

Persoanele care doresc să meargă pe traseul de avansați vor continua cursa (după o pauză de hidratare) spre Mausoleul Mărăști. La Monumentul ”Ecaterina Teodoroiu” din comuna Străoane se va face încă o pauză de hidratare după care, o dată ajunși la Mausoleul Mărăști fiecare participant va fi invitat să aprindă un lampion, în cinstea eroilor care își dorm somnul de veci aici. Estimăm să ajungem la Mausoleul Mărăști la ora 16.00 și să plecăm în tura de întoarcere la ora 16.30.

Cine? Oricine este binevenit să ia parte la tura noastră de ciclism. Este o tură ”open” așa că oricine poate paarticipa indiferent dacă are o bicicletă de șosea, un trekking sau MTB. Este important de știut că nu se percepe nici o taxa!

De ce? Toți temerarii care vor ajunge la Mausoleul Mărăști vor fi invitați să aprindă un lampion în cinstea eroilor care își dorm somnul veșnic aici! De ce să nu fii și tu printre temerari?

Pe 19 septembrie fă-ți loc în agendă pentru…a scrie prima filă din istoria turei de ciclism ”Mausolee pe bicicletă” – ediția I-a.

mausolee-ciclism

Intrăm în linie dreaptă cu organizarea evenimentului ”Mausolee pe bicicletă”! Sâmbătă, 19 septembrie 2015, de la ora 11.00 plecăm in primul tur de bicicletă organizat vreodată pe traseul Mausoleul Mărășești-Mausoleul Mărăști.

Ce este important de știut?

 1. Bicicliștii din Focșani care doresc să participe la această tură sunt rugați să ajungă, la ora 10.00, în față la Mausoleul Focșani unde organizăm un centru de preluare biciclete – respectiv o auto-utilitară cu platformă pusă la dispoziție de Caspro. Cu această utilitară vom transporta bicicletele la Mausoleul Mărășești unde estimăm să ajungem la ora 10.40. Bicicliștii din alte localități sunt rugați să ajungă la Mausoleul Mărășești la cel târziu 10.45.
 2. Bicicliștii din Focșani care au ales să transporte bicicletele cu platforma vor fi preluați de la Mausoleul Focșani de microbuzele puse la dispoziție de Autovip și vor fi transportați la Mausoleul Mărășești.
 3. În jurul orei 10.50 custodele Mausoleului Mărășești ne va face o scurtă prezentare a acestui super monument istoric.
 4. Tura de bicicletă va începe imediat ce se va finaliza prezentarea Mausoleului Mărășeti.
 5. ATENȚIE! Am organizat două trasee – traseu începători și traseu avansați
 • Traseul începători are aproximativ 43 kilometri (tur-retur) și are următoarea rută: Mausoleul Mărășești-Haret-Statuia Eroilor Panciu;
 • Traseul de avansați are aproximativ 89 kilometri (tur-retur) și continuă de la Statuia Eroilor Panciu prin Străoane și Răcoasa până la Mausoleul Mărăști.
 1. La plecarea de la Mausoleul Mărăști participanții vor primi un kit surpriză oferit de sponsorul principal al acestui traseu – Premium Porc Group.

IMPORTANT! Vă rugăm să completați tabelul de participare care se găsește aici: https://monumenteinvrancea.wordpress.com/2015/09/06/regulamentul-turului-de-ciclism-mausolee-pe-bicicleta/formular-inscriere. După completare vă rugăm să trimiteți formularul pe adresa: monumenteinvrancea@gmail.com NOTĂ! Vă informăm că doar primii 50 de participanți vor primi kit-ul surpriză.

 1. Ajuns la Statuia Eroilor Panciu grupul de bicicliști va face o pauză de hidratare, iar cei care au ales traseul de începători vor primi diplome. Apa și fructele de la Statuia Eroilor Panciu sunt oferită de Primăria Orașului Panciu (partener în cadrul acestui proiect).
 2. Grupul de avansați va mai putea face o pauză de hidratare și la Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu, Străoane.
 3. Ajuns la Mausoleul Mărăști, grupul de biciliști va face pauză de 30 minute, timp în care toți participanții vor primi diplome și vor aprinde un lampion. Custodele mausoleului ne va face o prezentare a acestuia, iar Primăria Comunei Răcoasa (partener în cadrul acestui proiect) va oferi apă și fructe.
 4. Estimăm să plecăm de la Mausoleul Mărăști în jurul orei 16.30.
 5. La Mausoleul Mărășești bicicliștii vor fi așteptați pentru preluare de către autoutilitară cu platformă de la Caspro și microbuzele Autovip.
 6. Materialele de promovare ale acestui traseu sunt realizate de Caspro, DaShop și Tricotton Junior, Panciu.
 7. Muzeul Vrancei oferă acces gratuit în mausoleele Mărășești și Mărăști.
 8. Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a solicitat IPJ Vrancea – Brigăzii Rutiere – sprijin în derularea acestui eveniment.
 9. Evenimentul este sprijinit de Consiliul Județean Vrancea.

Vă rugăm să ne contactați dacă aveți nelămuriri și nu uitați să completați formularul de înscriere pentru a putea organiza cât mai bine acest eveniment. Vă mulțumim și vă așteptăm să fiți alături de noi pe 19 septembrie în turul ”Mausolee pe bicicletă”.

Vă invităm să consultați, mai jos, Regulamentul Turului de Ciclism ”Mausolee pe bicicletă”. Regulamentul este orientativ și ne rezervăm dreptul de a-l îmbunătăți.

I. ORGANIZARE

1. Turul de ciclism este organizat de Direcţia Județeană pentru Cultură Vrancea în parteneriat cu Muzeul Vrancei, Primăria Panciu și Primăria Răcoasa. Acest tur de ciclism este sprijinit de Consiliul Județean Vrancea.

2. Concursul are două categorii :
2.1. Traseu începători – 43 de km (Mausoleul Mărăşeşti – Haret – Statuia Eroilor Panciu şi retur);
2.2. Traseu avansaţi – 89 de km (Mausoleul Mărăşeşti – Haret – Statuia Eroilor Panciu – Mausoleul Mărăşti şi retur);

3. Data concursului: concursul se va desfăşura în Judeţul Vrancea în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, pe data de 19 septembrie 2015

II. PARTICIPANŢI

1. Concursul este de tip „Open” şi pot participa:

 • sportivi amatori şi profesionişti, orice iubitor al sportului şi/sau al mişcării în aer liber cu vârsta cuprinsă între 18-90 ani;
 • adolescenţi cu vârste cuprinse între 16-18 ani, însoţiti de unul dintre părinţi sau cu acceptul scris al acestora;

2. Participarea sportivilor se face pe propria răspundere din punct de vedere medical. Fiecare participant este responsabil de pregătirea fizică, psihică cât şi pentru aptitudinile necesare participării la o competiție. Totodată, participanţii îşi asumă întreaga responsabilitate pentru funcţionalitatea bicicletei şi a echipamentului tehnic utilizat, precum şi pentru eventualele incidente de orice natură apărute premergător, în timpul şi după încheierea cursei, la locurile de start/finiș sau pe traseu.

3. Se va respecta cu stricteţe Codul Rutier (Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice)

III. ÎNSCRIERI

1. Sportivii se pot înscrie la adresa de email: monumenteinvrancea@gmail.com sau la numărul de telefon: 0723.54.33.16, începând cu data de 4 septembrie 2015. De asemenea, sportivii se pot înscrie cu minim 2 ore înainte de startul turei.

2. E-mailul pentru înscriere va conține următoarele informații: Nume și prenume sportiv, vârstă, localitatea de domiciliu, traseul pentru care optează începători/avansați. Aici găsiți formularul de înscriere pentru turul de ciclism ”Mausolee pe bicicletă”

IV. RESPONSABILITĂŢI

1. Toţi membrii şi participanţii la competiţie vor respecta legislaţia rutieră în vigoare din România.

2. Organizatorul nu-şi asumă nici o răspundere pentru incidente şi accidente de persoane, maşini, motociclete, biciclete și alte vehicule.

3. De asemenea, orice contravenţie sau infracţiune comisă de participanţii la competiţie nu intră în responsabilitatea organizatorilor şi colaboratorilor acestora.

V. CODUL DE TURĂ

1. Sportivii şi conducătorii auto ai maşinilor oficiale prezenţi în cursă sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie pe drumurile publice.
2. Tura va fi precedată de o maşină cu inscripţia “Atenţie cursă ciclistă! “ şi o maşină la sfârşitul coloanei cu menţiunea “Sfârşit cursă ciclistă!“.
3. Va exista un vehicul de asistență și o mașină care va asigura transferul bicicletelor de la Mausoleul Focșani la punctul de start al cursei – Mausoleul Mărășești.

VI. PUNCTE DE ALIMENTARE/HIDRATARE

1. Toţi participanţii vor primi:

 •  la Mausoleul Mărășești: baton energizant, apă, fruct;
 • la Statuia Eroilor Panciu: apă, fruct;
 • la Mausoleul Mărăști: apă, fruct;

VII. ABANDONUL

1. În caz de abandon, participantul va fi preluat de mașina de asistență.

VIII. PURTAREA CĂŞTII DE PROTECŢIE

1. În timpul competiţiei, toţi cicliştii sunt obligaţi să poarte casca de protecţie. La startul competiţiei nici un ciclist nu este admis fără să poarte casca de protecţie.

IX. LOCUL DE REUNIUNE AL CURSEI

1. Toţi participanţii trebuie să se prezinte la Mausoleul Focșani – locul de colectare a bicicletelor în vederea transportului acestora – între orele 10.00-10.15. La ora 10.30 se pleacă spre Mausoleul Mărășești. Startul turei de ciclism se dă la ora 11.00 de la Mausoleul Mărășești.

X. TRASEUL CURSEI

1. Toți participanții vor merge în coloană, indiferent de condiția fizică sau experiență. Persoanele care nu respectă această regulă vor fi rugate să părăsească tura.

2. Traseu începători:
– 11.00 Start de la Mausoleul Mărășești;
– 12.30 Oprire Statuia Eroilor Panciu;
– 12.35 Retur (organizatorii nu asigură mașină de asistență tehnică sau de transport biciclete pentru returul turei de începători).

3. Traseu avansați:
– 11.00 Start de la Mausoleul Mărășești;
– 12.30 Oprire Statuia Eroilor Panciu;
– 14.00 Oprire Monument ”Ecaterina Teodoroiu” Străoane;
– 16.00 Sosire Mausoleul Mărăști;
– 16.30 Retur.

XI. CEREMONIA OFICIALĂ

1. Pe data de 19 septembrie 2015, la Mausoleul Mărăşti, începând cu ora 16.00, toți participanții vor primi diplome și vor fi invitați să aprindă un lampion în cinstea eroilor care s-au jertfit în Primul Război Mondial.

XI. DISPOZIŢII FINALE

1. Datorită faptului că această competiţie este de tip “Open” pentru toţi participanţii, atât licenţiaţi, cât şi amatori, aceştia pot utiliza biciclete specifice de șosea, trekking sau MTB. Nu se percep taxe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s