Inchinare-concert sustinut de pianistul Stefan Doniga

Sambata – 8 august 2015 – a avut loc la Mausolul Soveja un recital de pian si violoncel oferit de pianistul Stefan Donica si violoncenistul Violeta Tuță-Popescu. Concertul, organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în colaborare cu Primăria Soveja și Muzeul Vrancei s-a intitulat ”Închinare”.

concert pian-soveja

Programul a fost următorul:

  • G. Caccini – Ave Maria;
  • J.S.Bach – Preludiu în si bemol minor;
  • P.I.Ceaikovski – Aria lui Lenski din Opera „Evgheni Oneghin”;
  • L. Van Beethoven – „Largo e mesto” din Sonata op.10 nr. 3;
  • G. Fr. Haendel – Largo;
  • R. Georgescu – Toccata; S. Rachmaninov – Vocaliza;
  • L. Van Beethoven – Marcia funebre sulla morte d’un eroe din Sonata op. 26;
  • Fr. Schubert – Ave Maria.

Mai jos sunt gandurile pianistului Stefan Doniga despre acest eveniment. Directia Judeteana pentru Cultura Vrancea ii multumeste pentru ca a acceptat invitatia de a-i onora pe eroii de la Mausoleul Soveja prin acest recital de exceptie:
”Momentul acesta nu e o dovadă de recunoştinţă. Fiind dedicat unui sacrificiu uriaş, de necuprins pentru mintea noastră, cei de azi, ar fi prea simplu. Recunoştinţa adevărată se poartă adânc şi răsare rar la suprafaţă – niciodată public – ca o stare gravă, profund personală, căci înseamnă o re-cunoaştere intimă a faptului că ne datorăm în totalitate cuiva sau a ceva, dincolo de puterea noastră de a mai schimba lucrurile. Ea poate fi cel mult atinsă, evocată, trezită. Momentul acesta are, aşadar, acest scop, pentru că muzica e între puţinele căi prin care se pot atinge, evoca şi trezi locuri şi lucruri adânci din sufletul nostru. Locuri în care ajungem rar – doar atunci când ne încumetăm să trecem dincolo de confortul obişnuit – pentru că acolo ne poartă numai solemnitatea, gravitatea, meditaţia profundă. De aceea muzica de azi e una meditativă, solemnă, gravă. Nu este un recital ci un drum către adâncul fiecăruia şi înapoi. Nu cere aplauze ci cugetare. Ea desface o punte ce porneşte şi se închide în rugăciune: Ave Maria, şi care îl poartă pe cel ce o urmează, de la meditaţie la melancolie, zbucium, disperare, luptă aprigă, tristeţe, împăcare. Stări care ne pot aduce puţin mai aproape de înţelegerea acelui sacrificiul uriaş pe care necunoscuţi nenumăraţi l-au făcut, conştient sau arbitrar, de cele mai multe ori absurd, pentru ca noi sa fim azi aşa cum suntem. Momentul acesta nu e o dovadă de recunoştinţă. O dovadă de recunoştinţă ar fi aceea de a face, fiecare pentru el, efortul de a înţelege şi de a preţui darul suprem făcut peste timp de milioane de necunoscuţi pe oasele cărora călcăm oriunde punem pasul pe pământul ăsta. Momentul acesta e doar o umilă închinare lor” – Ştefan Doniga.

PS Nu in ultimul rand dorim sa multumim si doamnei Elena Tutui, consiliera primarului comunei Soveja, pentru implicarea sa in organizarea acestui eveniment care, din punct de vedere logistitc, a inseamnat enorm!

Vă invităm să urmăriți reportajul Atlas TV despre acest eveniment de excepție!

Mai jos este și un vizual proiectat în timpul evenimentului:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s