Buluc a redevenit Monument Istoric

Monitoul de Vrancea: Angajaţii Direcţiei pentru Cultură au realizat 76 de inspecţii la monumentele istorice clasate de pe raza judeţului Vrancea în cursul anului trecut, arată bilanţul instituţiei pentru 2014. Acţiunile de inspecţie au fost realizate cu cei doi angajaţi ai instituţiei care au şi atribuţii de control. În aceeaşi perioadă au fost eliberate 56 de avize de specialitate necesare autorizării lucrărilor de construire sau de desfiinţare pentru imobilele aflate în zona de protecţie a monumentelor istorice, 21 de avize de supraveghere arheologică dar şi un certificat de descărcare de sarcină arheologică.

schitul bulucÎnsă 2014 a reprezentat anul în care Direcţia pentru Cultură a demarat, la inițiativă proprie, cel mai amplu proces de clasare a bunurilor de patrimoniu mobil, asigurând și expertizarea acestora. În sinteză, în 2014 au fost înaintate către Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii nu mai puţin de 9 propuneri de clasare în categoria Fond a patrimoniului cultural naţional mobil a unui număr de cinci icoane şi patru cărţi. Este vorba despre icoane deţinute de Schitul Buluc, comuna Jariştea: 1. Icoana cu dublă faţă, faţa I-Sf. Mina, Sf. Haralambie, faţa II-Maica Domnului Hadighitria, datată 1831, ulei pe lemn; 2. Hristos Învăţător, destinaţia iniţială de icoană împărătească, datată 1840, autor nesemnat (Dinake Zugrav); 3.Maica Domnului Hadighitria, destinaţia iniţială de icoană împărătească,  datată 1840, autor Dinake Zugrav; 4. Hristos Învăţător, destinaţia iniţială de icoană împărătească,  nedatată, autor pictor român necunoscut; 5.Maica Domnului Împărăteasă, destinaţia iniţială de icoană împărătească, autor pictor român necunoscut, datată 1824.

În cazul celor patru cărţi, este vorba despre volume aflate în inventarul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu”, Focşani: 1. Ceaslov, datat 1846; 2. Istoria Noului Testament, an apariţie 1824; 3. Carte folositoare de suflet, an apariţie 1819; 4. Sfintele şi dumnezeieştile Liturghii, an apariţie 1827. „Totodată, în 2014 a demarat și s-a finalizat procedura de clasare în patrimoniul național a Bisericii din lemn „Sfânta Treime” a Schitului Buluc din comuna Jariştea. Prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2740/11.11.2014, biserica a fost clasată în categoria monumentelor istorice din grupa B“, se arată într-un comunicat al Direcţiei pentru Cultură.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, Direcția pentru Cultură a organizat și o serie de evenimente culturale care au avut menirea de a promova patrimoniul. Bilanțul activității pe anul 2014 al instituţiei de cultură poate fi consultat aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s